ROXY KLASSIK SHOWROOM
JORISVEJ 13
2300 KØBENHAVN S

(+45) 33 33 90 60
ROXY KLASSIK BUTIK
GODTHÅBSVEJ 20
2000 FREDERIKSBERG


Bodil Kjær

Bodil Kjær (født 11 marts 1932 i Hatting nær Horsens ) er en dansk arkitekt, møbeldesigner, professor og forsker, som har specialiseret sig i boligindretning og byplanlægning. I dag er hun anerkendt over alt for den fleksible serie af kontormøbler hun designede i 1960'erne.
Datter af en jysk landmand, Kjær studerede i København på Skolen for indretningsarkitektur (1964) og derefter i London på Royal College of Art og på Architectural Association School of Architecture (1965-1969).

Hun har arbejdet som ledende arkitekt på Arup bygherrerådgivning i London (1967-1969), har været professor ved universitetet i Maryland (1982-1989) og har haft egne atelierer i København (1960-1965) og i London (1969-1979).

Inspireret af den modernistiske mestre Mies van der Rohe og Marcel Breuer , har hun altid givet sit arbejde en international appel.

Hendes indretnings arbejde har inkluderet udviklingen af møbler, belysning og glas til en bred vifte af bygninger fra boliger i de afrikanske troper til fabrikker, kontorer og universiteter. Hun har siden forsket i fremtidens byer og har arbejdet som planlægnings og design konsulent.

Kjærs møbeldesigns er hovedsageligt fra 1959 til 1964.

Hendes første opgave var en polstret serie til Paul Rudolph , dekan for Yale School of Architecture , til hans Blue Cross Blue Shield tårn i Boston , Massachusetts.

Hun designede også for Josep Lluis Sert , dekan for Harvard Graduate School of Design , til en af Harvard-Universitetets bygninger.

Marcel Breuer installerede 28 af hendes polstrede sofaer i en bygning, han havde designet i New York. Eksempler på hendes møbler kan stadig ses i dag på Harvard University , Massachusetts Institute of Technology og Boston University .

I noter hun udarbejdede i 1995 til en udstilling i Berlin, kommenterede Kjær: "Jeg løb ofte ind i problemer med at finde møbler, der ville udtrykke de samme form-ideer som dem vi benyttede i de bygninger, vi designede, og som på samme tid, udtrykker ideerne om moderne ledelse. Kontormøbler jeg fandt på markedet i 1959, fandt jeg at være klodsede og begrænsende, mens hverken den nye arkitektur eller den nye ledelse tænkning var den mindste smule klodsede eller begrænsende.

Hendes skrivebord (1959) blev konstrueret som en del af et fleksibelt arbejdsmiljø. Prototypen i asketræ med en mat, forkromet base, blev lavet til Massachusetts Institute of Technology.

En model i valnød blev lavet til Wellesley College .

Ud over bordet med sine fire indsatte skuffer, designede Kjær en række opbevarings elementer med justerbare hylder og skuffer, der kan placeres under bordet eller ved siden af en væg.

Skrivebordet er blevet brugt meget i film ( From Russia with Love ) og på tv (BBC valgudsendelser) samt af berømtheder, herunder Prince Phillip (på Sandringham ), skuespilleren Michael Caine , og pianisten Oscar Peterson .

I 1960'erne blev skrivebordet og opbevarings elementer produceret af E. Pedersen & Søn i Rødovre , Danmark såvel som i Boston.

Men produktionen ophører i 1976, da en producent gik konkurs, og en anden lider af brandskader.

Nogle af hendes kontorenheder og polstrede designs blev genudgivet mellem 2007 og 2009 af Hothouse Design i Shanghai , men produktionen er nu ophørt.

Roxy Klassik havde eneforhandling af denne serie i Europa.

Designere -> Bodil Kjær

Kategorien er tom