KLASSIK FLAGSHIP STORE
BREDGADE 3
1260 COPENHAGEN, DK
KLASSIK WAREHOUSE
AMAGER LANDEVEJ 233
2770 KASTRUP, DK


Grete Jalk   1920 - 2006

 

Efter eksamen fra gymnasium i moderne sprog og filosofi, studerede hun på Design Skolen for kvinder (1940-1943) under snedkermester Karen Margrethe Conradsen. Hun afsluttede sine studier ved Dansk Designskole i 1946, mens de fik yderligere instruktion fra Kaare Klint på Det Kongelige Akademis møbelskole.

 

Grete Jalk havde kontakt med mange møbeldesignere og deltog i de årlige konkurrencer af Design Museet og Designskolens møbelafdeling, hvor hun også underviste fra 1950 til 1960.

 

I 1953 åbnede Jalk sin egen tegnestue. Inspireret af Alvar Aalto 's lamineret bøjet-krydsfiner møbler og Charles Eames ’s formspændte design, begyndte hun at udvikle sine egne dristigt buede modeller.

Almen interesse i hendes utraditionelle modeller voksede kun langsomt, selv om de var efterspurgt til udstillinger og samlinger.

 

I 1963 havde den engelske avis Daily Mirror lanceret en konkurrence om en stol til en mand og en stol til en kvinde.

Trods det faktum, at Jalk vandt førsteprisen med to forskellige laminerede lænestole, ”He stolen” og ”She stolen”, kom de aldrig rigtig i produktion.

Hendes lektor, møbelsnedker og møbelproducent Poul Jeppesen, havde lavet nogle prototyper, men de blev brændt i en brand, der bragte projektet til ophør.

Lange Production startede industriel produktion af ”She”stolen i 2008.

 

Side om side med disse temmelig avancerede eksperimenter, udviklede Jalk mange simple sæt møbler til producenter, herunder et højt skrivebord og stol, et sæt hylder i Oregon pine og en række af stole med polstrede sæder og rygge på et stel af buet stål.

 

Hendes industrielt fremstillede møbler er klare, komfortable linjer. Møblerne er designet til hurtige, ukomplicerede produktionsplaner og økonomiske i deres brug af materialer. De blev konkurrencedygtige og øgede Danmark’s  internationale ry for møbeldesign.

 

Virksomheder i USA og Finland har produceret nogle af hendes linier.

 

De designs hun har udviklet til moderne hjem omfattede en vægmonteret lagersystem (1961), en stue sæt med et sofabord (1962), en " Se og Hør " enhed (1963) med rum til et home entertainment system til at rumme en stero-system, tv, plader, bånd og højttalere.

 

Jalk har også designet tapeter og møbelstoffer, for eksempel for Unika Væv , og sølvtøj for Georg Jensen.

 

Jalk brugte også sine kreative talenter til at designe udstillinger, en af de bedste eksempler er den omrejsende udstilling hun arrangerede for Udenrigsministeriet i 1974, som blev taget til 25 destinationer i hele verden.

Projektet bestod af en række terning-formede, bølgepapkasser med silketrykte tekster og logoer. Udpakket, kunne boksene bruges som stande og væg skærme. Suppleret med støtte stænger, kunne de hurtigt tjene som udstillingsskabe og lamper.

En anden bemærkelsesværdig begivenhed var hendes: ”Designs af Danske kvinder” udstilling i Københavns Bella Center i forbindelse med FN-konferencen om kvinder i 1980.

 

Sammen med Gunnar Bratvold redigerede hun designmagasinet Mobilia fra 1956 til 1962 og igen efter Bratvold’s død fra 1968 til 1974.

Jalk bidrog entusiastisk til litteratur om dansk møbelkunst.

Dette førte til en fire-volumen værk, som anses for at være et af de mest omfattende indenfor  sit område.

 

 

Designere -> Grete Jalk

Kategorien er tom